Lundtrav

Arabis hirsuta (L.) Scop.

Svenska synonym: vanlig lundtrav (var. hirsuta), kal lundtrav (var. glaberrima), bergtrav (var. subalpestre)

Bergskrinneblom Stivhåret Kalkkarse Jäykkäpitkäpalko Hairy Rock-cress Behaarte Gänsekresse

Kal lundtrav Beskrivning. Lundtrav är en vanligen ganska lågväxt, flerårig ört. Stjälken är oftast utspärrat hårig och blir upp till en halv meter hög. Bladen är elliptiska, grovtandade i kanten och sitter dels samlade i tät rosett vid basen och dels strödda på stjälken, de är vanligen håriga och har tvär eller hjärtlik, men inte pillik, bas. Lundtrav blommar i maj-juni med små vita blommor som har upprätta kronblad. Fruktskidorna är upprätta, omkring tre centimeter långa och minst en millimeter breda med en tydlig mittnerv och de är inte insnörda mellan fröna. Lundtrav har tre varieteter i vårt land. Huvudvarieteten vanlig Kal lundtrav lundtrav (var. hirsuta) har håriga blad och stjälkar, kal lundtrav (var. glaberrima Wahlenb.) är kal och ofta lite rödfärgad och slutligen bergtrav (var. subalpestris Ahlfv.) som är en kal eller nästan kal, späd och lågväxt fjällväxt.
Lundtrav är lätt att känna igen på den täta bladrosetten och den rikligt bladiga stjälken, samt de smala upprätta skidorna. Den kan endast förväxlas med den mycket sällsynta arten gotlandstrav (A. planisiliqua), vilken dock skiljs genom stjälkblad med pillik bas, samt längre och smalare skidor som är något insnörda mellan fröna och som saknar mittnerv.

Kal lundtrav

Utbredning. Lundtrav förekommer från Skåne till Torne Lappmark, men är sällsynt norr om Jämtland. Den är ganska vanlig på torrbackar och berghällar och i ängsmarker, skogsbryn och vägkanter. Varieteten kal lundtrav (var. glaberrima) växer på kalkberg och alvar.

Kal lundtrav Varieteten bergtrav (var. subalpestris) förekommer i fjälltrakterna. Första fynduppgift publicerades av Linné år 1737 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet hirsuta kommer av latinets hirsutus (raggig, strävhårig) och syftar på behåringen.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Arabis

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/arabi/arabhir.html
Senaste uppdatering: 31 oktober 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg