Fjälltrav

Arabis alpina L.

Svenska synonym: vanlig fjälltrav (var. alpina), kal fjälltrav (var. glabrata)

Fjellskrinneblom Fjeld-Kalkkarse Tunturipitkäpalko Skriðnablóm Alpine Rock-cress Alpen-Gänsekresse

Fjälltrav Beskrivning. Fjälltrav är en vanligen lågväxt, flerårig ört med vita blommor. Stjälken blir omkring två decimeter hög och är klädd med stjärnhår, liksom de nedre bladen. Bladen är ovala till äggrunda och grovtandade, de är tämligen talrika på stjälken men i övrigt samlade i en basal rosett. Stjälkbladen Fjälltrav är oskaftade med hjärtformad bladbas, och rosettbladen är kortskaftade med avsmalnande bas. Förutom de blommande stjälkarna finns oftast ett par vegetativa bladrosetter vid stjälkens bas. Fjälltrav blommar i juli-augusti, blommorna är ganska stora och sitter i en kort, tämligen fåblommig klase. Kronbladen är vita och utbredda, omkring sju millimeter långa. Fruktskidorna är upp till tre Fjälltrav och en halv centimeter långa, smala med otydlig mittnerv, de är utspärrade och sitter på centimeterlånga skaft. Här och var påträffas helt kala exemplar, vilka brukar betraktas som en varietet som kallas kal fjälltrav (var. glabrata A. Blytt).
Fjälltrav liknar endast den odlade och ibland förvildade arten fagertrav (A. caucasica), den senare avviker genom att växa i mattor och vara ljust filthårig, med större blommor och längre fruktskidor.

Fjälltrav

Utbredning. Fjälltrav är ganska vanlig i fjälltrakterna, från Dalarna till Torne Lappmark. Den växer på fuktiga ställen, vid bäckar, snölegor och på klippor, men förekommer också i skogslandet nedom fjällen. Första fynduppgift är från Lappland och publicerades 1720 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet alpina betyder 'växer i alpina miljöer'.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Arabis

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Denna art är en bland våra vackrare fjellväxter då den blommar. Genom sin tufvighet kläder den också väl de ställen, der den bosatt sig, och der man stundom kan få se den hänga sina blommiga grenar från någon bergvägg eller brant klippa särdeles prydligt. Blommorna lära lukta väl."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/arabi/arabalp.html
Senaste uppdatering: 14 mars 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg