Grådådra

Alyssum alyssoides (L.) L.

Vetenskapliga synonym: A. calycinum L.

Grådodre Almindelig Grådodder Hietakilpiruoho Small Alison Kelch-Steinkraut

Grådådra Beskrivning. Grådådra är en vanligen ettårig, lågväxt, gråaktig ört som är tätt klädd med stjärnhår. Stjälken är upprätt, ogrenad eller grenad från basen, och har strödda tunglika blad. Grådådra blommar i maj-juni med små gula blommor som bleknar och blir nästan vita när de torkar. Fruktskidorna sitter på utstående skaft. Skidan är stjärnhårig, brett elliptisk till cirkelrund, något uppblåst och har en smal kantlist. De korta foderbladen sitter kvar och omger skidans bas även i frukt. Skidorna har fyra frön och en skiljevägg som är parallell med plattsidan.
Grådådrans gråaktiga färg och små gula blommor gör att den knappast kan förväxlas med andra arter.

Grådådra Utbredning. Grådådra påträffas sparsamt i södra Sverige men förekommer sällsynt även upp i Mellansverige. Den växer vanligen på sandig mark, i åkrar och på gräshedar. Första fynduppgift är från Brösarp i Skåne och publicerades år 1824 (Nordstedt 1920).

Grådådra Etymologi. Artnamnet alyssoides betyder 'liknar Alyssum' vilket syftar på släktet stenörter, Alyssum, där arten numera placeras. Det kan verka underligt men förklaras av att arten ursprungligen beskrevs som tillhörande släktet Clypeola.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Alyssum

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/alyss/alysaly.html
Senaste uppdatering: 26 augusti 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg