Äkta vallört

Symphytum officinale L.

Svenska synonym: vallört

Valurt Læge-Kulsukker Rohtoraunioyrtti Common Comfrey Echter Beinwell

Äkta vallört Beskrivning. Äkta vallört är en högväxt, flerårig ört med vingkantad stjälk. Den sprider sig med utlöpare och bildar ofta stora bestånd. Bladen är stora och spetsigt äggrunda, de nedre bladen är skaftade medan stjälkbladen är oskaftade med långt nedlöpande bladbas. Både stjälken och bladen är styvt och vasst borsthåriga. Äkta vallört blommar i juni-juli, blommorna är blekrosa till violetta och har långa spetsiga foderflikar. Ståndarna har korta breda ståndarsträngar som är bredare än ståndarknapparna. Delfrukterna är spetsigt äggrunda, släta och blanksvarta.
Äkta vallört liknar fodervallört (S. asperum), men den senare skiljs genom att även stjälkbladen är skaftade, utan nedlöpande bladbas. Dessutom har den senare klarblå blommor, korta foderflikar, långa ståndarsträngar Äkta vallört som är smalare än ståndarknapparna och matt gråbruna och skrovliga delfrukter. Hybriden mellan de båda arterna är vanligare än föräldraarterna, den kallas uppländsk vallört (S. x uplandicum) och är till utseendet ett mellanting med något nedlöpande blad, den är endast delvis fertil och har nedsatt fruktbildning.

Utbredning. Äkta vallört är sällsynt och växer på kulturpåverkad mark, vid gårdar och i vägkanter. arten förekommer från Skåne till Gästrikland. Första fynduppgift är från Lund i Skåne och publicerades av Leche 1744, men arten är känd sedan medeltiden (Nordstedt 1920).

Användning. Roten av äkta vallört användes förr som läkemedel mot allehanda sjukdomar, invärtes brukades den bland annat mot diarré och blodspottning och utvärtes mot benbrott.

Etymologi. Artnamnet officinale kommer av latinets officina (verkstad, apotek) och syftar på artens användning som läkeväxt.

Familj: Boraginaceae
Släkte: Symphytum

Norden
Norden (S. x uplandicum)
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Wallört w. wid byar i skugga. Roten är mycket slemmig och limaktig: br. i Diarrhe, blodspåttning och sår i blåsan."

Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg (1792)

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/boragina/symph/sympoff.html
Senaste uppdatering: 12 mars 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg