Backförgätmigej

Myosotis ramosissima Rochel

Vetenskapliga synonym: M. collina auct., M. hispida Schltdl

Bakkeminneblom Bakke-Forglemmigej Mäkilemmikki Early Forget-me-not Hügel-Vergißmeinnicht

Backförgätmigej Beskrivning. Backförgätmigej är en liten, ettårig ört som kan bli upp till två decimeter hög. Stjälken är tunn, ofta grenig, och är nedtill klädd med utspärrad behåring. Bladen är elliptiska, ofta ganska små, de är vanligen utspärrat håriga och har raka hår på bladundersidans mittnerv. Backförgätmigej blommar från april till juni med små ljusblå blommor som sitter på korta utstående skaft som är ungefär av fodrets längd. Fodret är knappt fem millimeter långt och har krokspetsade hår. Blomkronan är skålformig, omkring två millimeter bred, och ljusblå med små gula knölar i kronpipens mynning. De små delfrukterna är ljusbruna och glänsande.
Backförgätmigej Backförgätmigej kan förväxlas med både vårförgätmigej (M. stricta) och brokförgätmigej (M. discolor) som också är små ettåriga arter med utspärrad behåring. Vårförgätmigej skiljs genom mycket korta blomskaft, samt förekomsten av krokhår på bladundersidans mittnerv. Brokförgätmigej skiljs genom att en del blommor är gulvita och andra blå, samt att blomskaften är tydligt skaftade men kortare än fodret.

Backförgätmigej

Utbredning. Backförgätmigej är ganska vanlig i södra och mellersta Sverige. Den växer på öppna torra ställen med låg vegetation, till exempel på torrbackar och sandmarker. Första fynduppgift publicerades 1792 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet ramosissima kommer av latinets ramus (gren) och betyder 'mycket grenig'.

Familj: Boraginaceae
Släkte: Myosotis

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/boragina/myoso/myosram.html
Senaste uppdatering: 2 juni 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg