Fårtunga

Anchusa arvensis (L.) M. Bieb.

Vetenskapliga synonym: A. arvensis (L.) M. Bieb. spp. occidentalis (Kusn.) Nordh., Lycopsis arvensis L. (spp. arvensis)
Svenska synonym: rast, vanlig fårtunga (ssp. arvensis)

Krokhals Krummhals Peltorasti Bugloss Acker-Krummhals

Fårtunga

Beskrivning. Fårtunga är en ettårig, ljusgrön, strävt hårig ört som kan bli upp till fyra decimeter hög. Stjälken är upprätt och har strödda, lansettlika blad som är bredast omkring mitten och ofta är vågiga i kanten. Fårtunga blommar från juni till september med små blommor som först är rosa, men snart blir ljusblå. Blommorna har en ganska lång och böjd, vit kronpip och ett femflikigt ljusblått kronbräm. Kronbrämets flikar är vanligen något olika och kronpipen är stängd av små vita mynningsfjäll. Delfrukterna är snett äggformade, knottriga, och har ett köttigt bihang. I Sverige förekommer bara huvudunderarten vanlig fårtunga (ssp. arvensis).
Fårtunga Fårtunga kan knappast förväxlas med andra arter. Den andra arten i släktet, oxtunga (A. officinalis), är flerårig och har mörkt blåvioletta blommor med rak kronpip.

Fårtunga Utbredning. Fårtunga är ganska vanlig i södra och mellersta Sverige men förekommer också sällsynt längre norrut. Den växer som ogräs i åkrar och trädgårdsland, men också på andra typer av kulturpåverkad öppen mark. Arten hör ursprungligen hemma i Medelhavsområdet och Kaukasus men tros ha spritt sig norrut med sädesodlingen tillsammans med arter som klätt (Agrostemma githago), blåklint (Centaurea cyanus) och åkerrättika (Raphanus raphanistrum). Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet arvensis kommer av latinets arvum (åker) och syftar på växtplatsen.

Familj: Boraginaceae
Släkte: Anchusa

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/boragina/anchu/ancharv.html
Senaste uppdatering: 23 februari 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg