Mahonia

Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt.

Vetenskapliga synonym: Berberis aquifolium Pursh

Mahonie Almindelig Mahonie Mahonia Oregon-grape Mahonie

Mahonia, blomklase

Beskrivning. Mahonia är en vintergrön buske med parbladiga läderartade blad, gula blommor i upprätta klasar och blåsvarta runda bär. Buskarna kan sprida sig med underjordiska utlöpare och därigenom bilda stora bestånd. Grenarna saknar tornar. Bladen är Mahonia, blomklase parbladiga och har vanligen två till fyra par småblad och ett uddblad, de är glänsande gröna på ovansidan och har en vasst torntandad kant. Mahonia blommar redan i april-maj, de gula blommorna sitter i täta mångblommiga klasar i grenspetsarna. Bären utvecklas under sommaren, de är oftast starkt blådaggiga och har ett mörkrött fruktkött.
Mahonia, närbild av blommor Arten förväxlas ofta med järnek (Ilex aquifolium) men den senare har enkla blad, små vita blommor som sitter få tillsammans i bladvecken, samt röda bär.

Utbredning. Mahonia är en odlad art som sällsynt förekommer förvildad i södra och mellersta Sverige. Arten kommer ursprungligen från västra Nordamerika.

Blad av mahonia, ovansida

Användning. Mahonia odlas ofta som prydnadsbuske då den är mycket dekorativ främst under blomningstiden. I Axel Holzhausens Svenskt trädgårdslexikon (1938) kan man läsa att bladen ofta användes vid bindning av kransar, och att den vid den tiden odlades "tunnlandsvis" här och var i landet.

Mahonia, frukter

Etymologi. Artnamnet aquifolium var en gång Catos (död 149 f. Kr.) namn på järnek (Ilex aquifolium). Namnet kommer av latinets acus (nål) och folium (blad), och syftar på de torniga småbladen.

Familj: Berberidaceae
Släkte: Mahonia

Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/berberida/mahon/mahoaqu.html
Senaste uppdatering: 1 november 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg