Häckberberis

Berberis thunbergii DC.

Japanberberiss, Haustberberiss Hæk-Berberis Japaninhappomarja Thunberg's Barberry

Häckberberis, blommor

Beskrivning. Häckberberis är en lövfällande tornig buske som vanligen är rikt förgrenad. Tornarna är oftast enkla. Bladen sitter på kortskott vilket gör att de ser ut att sitta i små rosetter längs grenarna, men på långskotten ser man att de sitter strödda. Bladen är ganska små och Häckberberis omvänt äggrunda med helbräddad kant, höstfärgen är ofta lysande röd. Häckberberis blommar i maj, blommorna är blekt gulaktiga och sitter ensamma eller få tillsammans i korta klasar. Frukterna är avlånga och klarröda. De hänger ofta kvar under lång tid och bidrar tillsammans med de vackra höstfärgerna till artens popularitet som prydnadsbuske. Många olika sorter förekommer i odling, bland annat flera rödbladiga sorter.
Häckberberis, frukter Häckberberis är inte speciellt lik berberis (B. vulgaris), den senare har långa mångblommiga blomklasar med klargula blommor, blad med sågad kant och tredelade tornar på grenarna.

Utbredning. Häckberberis är vanlig i odling och förekommer även som förvildad. Arten kommer ursprungligen från Japan. Första fynduppgift som förvildad är från Ringön, Göteborg 1953-60 och publicerades av Carl Blom 1961 i Acta Horti Gotoburgensis (Hylander 1971).

Häckberberis, höstfärger

Användning. Häckberberis planteras ofta som prydnadsbuske eller häckväxt.

Etymologi. Artnamnet thunbergii hedrar Carl Peter Thunberg (1743-1828) som var en av Linnés lärjungar.

Familj: Berberidaceae
Släkte: Berberis

Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/berberida/berbe/berbthu.html
Senaste uppdatering: 7 maj 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg