Jättebalsamin

Impatiens glandulifera Royle

Vetenskapliga synonym: I. roylei Walp.

Kjempespringfrø Kæmpe-Balsamin Jättipalsami Indian Balsam Indisches Springkraut

Jättebalsamin

Beskrivning. Jättebalsamin är en högväxt ört som oftast växer i stora bestånd, den har rosa eller ibland vita blommor, och motsatta eller kransställda blad. Stjälkarna är grova och köttiga, ofta rödaktiga och kan bli nästan två meter höga. Bladen är lansettlika och har sågade kanter, vid basen med skaftade körtlar. Jättebalsamin blommar från juli till september. Blommorna hänger i fåblommiga knippen, de enskilda blommorna är stora, tre till fyra centimeter långa, med ganska kort spetsig sporre. Frukterna spricker upp explosionsartat vid beröring liksom hos de andra balsaminerna (Impatiens), fröna är mycket tätt vårtiga med låga, runda vårtor.
Jättebalsamin De båda andra arterna i släktet, blekbalsamin (I. parviflora) och springkorn (I. noli-tangere), har gula blommor och åtminstone upptill strödda blad.

Utbredning. Jättebalsamin är en ursprungligen indisk växt som odlas som prydnadsväxt och nu förvildat sig på ett flertal ställen i landet. Den påträffas oftast på fuktig mark, vid dammar, åar och stränder. Första fynduppgift är från Frihamnen i Stockholm och publicerades 1928 (Hylander 1971).

Jättebalsamin

Användning. Odlas ibland som trädgårdsväxt då den är dekorativ med sina stora rosa eller vita blommor.

Etymologi. Artnamnet glandulifera kommer av latinets glandula (körtel) och syftar på de skaftade bladkörtlarna.

Familj: Balsaminaceae
Släkte: Impatiens

Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/balsamina/impat/impagla.html
Senaste uppdatering: 24 februari 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg