Baldersbrå

Tripleurospermum perforatum (Mérat) Laínz

Vetenskapliga synonym: Matricaria inodora L., M. maritima L. ssp. inodora (K. Koch) Soó, M. perforata Mérat, Tripleurospermum inodorum (L.) Sch. Bip., T. maritimum (L.) W. D. J. Koch var. inodorum (L.) Hyl.
Svenska synonym: ogräsbaldersbrå, surkulla

Balderbrå Lugtløs Kamille Peltosaunio, Saunakukka Scentless Mayweed Geruchlose Kamille

Baldersbrå

Beskrivning. Baldersbrå är en ettårig kal, doftlös ört med finflikiga dill-lika blad och prästkragelika blomkorgar. Stjälken kan bli upp till sex decimeter hög och är vanligen upprätt och bladflikarna är spetsiga och tunna. Baldersbrå blommar under sommaren och hösten, från juni till oktober. Blomkorgarna har vita tunglika strålblommor och gula rörformade diskblommor. Den kan ibland sakna vita strålblommor och små exemplar kan då förväxlas med gatkamomill (Matricaria matricarioides). Blomfästet är plattat och kompakt i genomskärning. Frukterna är omkring två millimeter långa, trekantiga med tre tydliga ljusa ribbor. Baldersbrå sätter rikligt med frukt, en planta producerar i genomsnitt omkring 35.000 frukter, men kan producera ända upp till 250.000.
Baldersbrå, blomkorg Baldersbrå är mycket lik kustbaldersbrå (T. maritimum), men den senare är flerårig, har köttigare blad och ofta mer nedliggande, rödaktig stjälk som ibland är nästan förvedad nertill. De båda arterna korsar sig och bildar fertila hybrider som kan återkorsa sig med föräldraarterna vilket försvårar en säker bestämning. Prästkragelika blomkorgar med vita strålblommor och gula inre diskblommor förekommer förutom i släktet baldersbrår (Tripleurospermum) också hos andra arter bland de Blomkorg i tvärsnitt korgblommiga växterna (Asteraceae), som prästkrage (Leucanthemum vulgare), kamomill (Matricaria recutita), åkerkulla (Anthemis arvensis) och kamomillkulla (Anthemis cotula). Av dessa är det dock bara de två baldersbrå-arterna och kamomill (Matricaria recutita) som har dill-lika blad, kamomill har dock en sötaktig doft och toppigt blomfäste som är ihåligt inuti, frukterna är också mindre, omkring en millimeter, och ellipsoida, lite böjda och har tunna ribbor.

Korg av baldersbrå i frukt

Utbredning. Baldersbrå är vanlig och förekommer i nästan hela landet. Den växer på kulturpåverkad mark, till exempel i vägkanter, åkrar och trädgårdar. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Övrigt. Namnet baldersbrå har i äldre tid också använts på kamomillkulla (Anthemis cotula).

Etymologi. Artnamnet perforatum betyder genomborrad, perforerad. Namnet baldersbrå anses komma av strålblommornas kritvita färg som är lika vita som Balders ögonbryn, i Eddan omnämns nämligen ett gräs, det vitaste av alla, som var så vitt som Balders brár (ögonhår eller ögonbryn). Isländskans baldersbrá syftar på brunbaldersbrå, en underart av kustbaldersbrå (T. maritimum) som inte förekommer i Sverige.

Familj: Asteraceae
Släkte: Tripleurospermum

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Strålblommorna sänka sig mot natten och höja sig åter om dagen tills blomningen slutat, då deras rörlighet upphör. Blandad med Blåklinten och Vallmon, blir Baldersbrån ett temligen vackert åkerogräs."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/tripl/tripper.html
Senaste uppdatering: 5 augusti 2003
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg