Mariatistel

Silybum marianum (L.) Gaertn.

Vetenskapliga synonym: Carduus marianus L.

Maritistel Marietidsel Maarianohdake Milk Thistle Mariendistel

Mariatistel Beskrivning. Mariatistel är en ett- eller tvåårig ört som kan bli över en meter hög. Stjälken är vanligen grenig, tagglös och ofta brunaktig. Bladen sitter strödda och är flikiga och blankt gröna med stora vitaktiga fläckar, kanterna är tandade och har bleka vassa tornar. De övre bladen är stjälkomfattande. Mariatistel blommar från juli till september. Blomkorgarna sitter ensamma och har taggiga holkfjäll och rödvioletta eller sällan vita blommor. Alla blommor i korgen är tvåkönade och rörlika. Frukten är tvärrynkig och har en hårpensel.
Mariatistel kan knappast förväxlas med andra arter, de vitfläckiga bladen är karaktäristiska och skiljer den från alla andra tistlar.

Blad

Utbredning. Mariatistel är en odlad art som sällsynt kan påträffas förvildad. Arten hör ursprungligen hemma i Medelhavsområdet. Första fynduppgift som förvildad publicerades 1779, men arten finns omtalad redan under 1600-talet (Nordstedt 1920).

Användning. Mariatistel odlas som prydnadsväxt, framförallt för sina dekorativa blad.

Etymologi. Artnamnet marianum syftar på jungfru Maria.

Familj: Asteraceae
Släkte: Silybum

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Mariatisteln lärer fått sitt namn efter en katolsk legend, som berättar, att de hvita fläckarna på bladen, hvilka ursprungligen varit helt gröna, uppstått därigenom, att en droppe från jungfru Marias egen mjölk fallit på dem."

Ur Från gamla trädgårdsland av Ida Sager (1910)

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/silyb/silymar.html
Senaste uppdatering: 4 oktober 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg