Kamomill

Matricaria recutita L.

Vetenskapliga synonym: Chamomilla recutita (L.) Rauschert, M. chamomilla auct.
Svenska synonym: sötblomster, äkta kamomill

Kamomilleblom Vellugtende Kamille Kamomillasaunio Kryddbaldursbrá Scented Mayweed Echte Kamille

Kamomill

Beskrivning. Kamomill är en ettårig, aromatiskt doftande ört som kan bli upp till fyra decimeter hög. Stjälken är upprätt och ofta rikt grenig. Bladen är finflikiga och liknar dem hos dill (Anethum graveolens). Kamomill blommar från juni till oktober. Blomkorgarna är prästkragelika och sitter på långa skaft. De har vita strålblommor, som snabbt blir mer eller mindre nedåtböjda, och gula femflikade diskblommor. Holkfjällen har vita hinnkanter. Blomfästet saknar fjäll mellan blommorna och blir toppigt när frukterna börjar mogna och är då ihåligt i genomskärning. Frukterna är knappt en millimeter långa och runda i tvärsnitt, på inre sidan har de smala längsgående åsar, de saknar oljekanaler.
Den andra arten i släktet, gatkamomill Kamomill (M. matricarioides), saknar strålblommor och har tätare bladverk, samt frukter som är drygt en millimeter långa med två oljekanaler och vanligen bara två åsar. De båda arterna i släktet baldersbrår (Tripleurospermum) har också de finflikiga blad, blomkorgar med vita strålblommor och gula diskblommor, men skiljer sig genom att vara doftlösa, ha brunt hinnkantade holkfjäll, fyllda blomfästen och trekantiga frukter med tre tydliga ribbor. Korg i tvärsnitt De andra arterna med prästkragelika blommor, åkerkulla (Anthemis arvensis) och kamomillkulla (Anthemis cotula) har liknande blad fast med bredare plattade bladflikar och dessutom har de fjäll mellan blommorna. Arten prästkrage (Leucanthemum vulgare) har inte finflikiga blad.

Utbredning. Kamomill är ett ogräs som förekommer tämligen allmänt upp till Gästrikland, längre norrut är den sällsynt och den förekommer bara tillfälligt i de nordligaste landskapen. Ursprungligen hör den hemma i södra och östra Europa men är numera spridd i nästan hela Europa, såväl som i Kanada och USA. Första fynduppgift publicerades av Rudbeck i Catalogus plantarum 1658, men arten är känd sedan medeltiden (Nordstedt 1920).

Kamomill

Användning. Kamomillblommor används bland annat till te och var också upptagna i farmakopén, Flores Chamomillæ nostratis, de ansågs ha värmande och antispastiska egenskaper men kunde i för stor dos orsaka "äckel, kräkning, diarrhé, hjertklappning m. m." (Nyman 1867). Blommorna var också, enligt Retzius (1806), verksamma mot kolik och kramper i magen.

Etymologi. Artnamnet recutita betyder flådd, med oklar syftning.

Familj: Asteraceae
Släkte: Matricaria

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Är allmän i Rågåkrar, understundom wid hus. Likheten med Anthemis arvensis och Cotula kan lätt förleda den okunnige eller oacktsamme til misstag, men de skiljas lätt medelst luckten; Kamillblomman har sin egen kända luckt, Anthemis arvensis nästan ingen och Cotula en elakt stinckande."

Ur Försök til en Flora Oeconomica Sveciæ av A. J. Retzius (1806)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/matri/matrrec.html
Senaste uppdatering: 20 maj 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg