Gullborste

Linosyris vulgaris (L.) Cass. ex DC.

Vetenskapliga synonym: Aster linosyris (L.) Bernh.
Svenska synonym: guldborste

Gullasters Guld-Asters Goldilocks, Goldilocks Aster Gold-Aster

Gullborste

Beskrivning. Gullborste är en flerårig ört med gula blommor och blanka, nästan trådlika blad. Stjälkarna kan bli upp till fyra decimeter höga och är upprätta och mångbladiga. Bladen är långsmala och spetsiga med sträva kanter. Gullborste är höstblommande och börjar vanligen inte blomma förrän i augusti. Blomkorgarna är ganska små, en till två centimeter breda, och sitter i täta samlingar. Korgarna har flera rader smala holkfjäll som är utåtböjda i spetsarna, strålblommor saknas och diskblommorna Gullborste, blomkorgar är klargula och rörlika.
Gullborste är mycket karaktäristisk när den blommar och kan knappast förväxlas med andra arter. Den kan dock vara svår att upptäcka när den inte blommar.

Gullborste

Utbredning. Gullborste förekommer sparsamt på Öland och Gotland, den växer på alvarmark. Första fynduppgift är från Öland och publicerades av Linné år 1755 (Nordstedt 1920).

Gullborste

Användning. Gullborste odlas ibland som rabattväxt.

Övrigt. Arten fördes tidigare, tillsammans med bland annat strandaster (Tripolium vulgare), till släktet astrar (Aster).

Etymologi. Artnamnet vulgaris kommer av latinets vulgus (hop, allmänhet) och betyder vanlig.

Familj: Asteraceae
Släkte: Linosyris

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Efter några givmilda regn i slutet av augusti har alvaret vaknat på nytt; det blommar upp igen, violett av timjan, gult av solvända, ölandstok och gullborste, höstens blomma, en aster i vår svenska flora."

Ur De stora öarna i Östersjön av Carl Fries (1964)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/linos/linovul.html
Senaste uppdatering: 21 juli 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg