Slåtterfibbla

Hypochaeris maculata L.

Vetenskapliga synonym: Hypochoeris maculata L.

Flekkgrisøyre Plettet Kongepen Harjuhäränsilmä, Häränsilmä Spotted Cat's-ear Geflecktes Ferkelkraut

Slåtterfibbla

Beskrivning. Slåtterfibbla är en flerårig, gulblommig ört med de stora, hela, oftast håriga och fläckiga bladen samlade i en basal rosett. Rosettbladen ligger hårt tryckta till marken och är lätta att känna igen på sin storlek, den vanligen röda mittnerven och de mörka fläckarna. Stjälkarna är bladlösa och håriga, de är enkla eller fågreniga. Slåtterfibbla blommar i juli-augusti. Blomkorgarna är stora, fyra till fem centimeter breda, med håriga Slåtterfibbla holkfjäll och klargula blommor. Frukterna har långt spröt och en enkel fjäderpensel.
De två andra arterna i släktet, rotfibbla (H. radicata) och åkerfibbla (H. glabra), har mindre blomkorgar, mer eller mindre parflikiga blad och fjäderpensel med en yttre rad av enkla hår.

Slåtterfibbla

Utbredning. Slåtterfibbla är vanlig i södra och mellersta Sverige. Den växer på torr mark, vanligen på öppna ytor eller i glesa skogar. Första fynduppgift publicerades i Rudbecks Catalogus plantarum 1658 (Nordstedt 1920).

Slåtterfibbla i frukt

Etymologi. Artnamnet maculata kommer av latinets macula (fläck) och betyder fläckig, vilket syftar på de oftast fläckiga bladen. Det svenska namnet slåtterfibbla skall inte förväxlas med slåtterblomma (Parnassia palustris) eller slåttergubbe (Arnica montana).

Familj: Asteraceae
Släkte: Hypochoeris

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Fibler. i ängs backar. a. blommar efter solståndet och bådar då slottertiden: örtbladen br. i Småland til grönkål: färsk ätes örten af hästar häldre än torr."

Ur Anwisning til Wäxt-Rikets Kännedom av C. F. Hoffberg (1792)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/hypoc/hypomac.html
Senaste uppdatering: 7 mqrs 2012
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg