Fjällnoppa

Gnaphalium supinum L.

Vetenskapliga synonym: Omalotheca supina (L.) DC.

Dverggråurt Dværg-Evighedsblomst Lumijäkkärä Grámulla Dwarf Cudweed Zwerg-Ruhrkraut

Fjällnoppa

Beskrivning. Fjällnoppa är en liten, flerårig, grågrön och filthårig ört som bara blir upp till en decimeter hög. Den skickar ut rosettlika utlöpare och växer därför i täta mattor eller tuvor. Stjälken är upprätt, rak och ogrenad. Bladen är smala och gråulliga på översidan. Fjällnoppa blommar i juli-augusti. Blomkorgarna är små och sitter ensamma eller upp till tio tillsammans i små huvuden. Korgarna har grågröna holkfjäll med mörkbrun hinnartad kant. Blommorna är små och oansenliga.
Arten sumpnoppa (G. uliginosum) är också lågväxt, men är ettårig, saknar utlöpare och har vanligen grenig stjälk. De två andra arterna i släktet, norsknoppa (G. norvegicum) och skogsnoppa (G. sylvaticum), är större och har blomkorgar som sitter i bladiga ax.

Fjällnoppa

Utbredning. Fjällnoppa är vanlig i fjälltrakterna men förekommer också sällsynt i skogslandet. Den växer på fuktig mark, ofta vid snölegor. Första fynduppgift är från Kengis, Västerbotten och publicerades 1792 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet supinum betyder nedliggande eller nedåtböjd och syftar troligen på holkfjällen som böjs bakåt när frukterna är mogna.

Familj: Asteraceae
Släkte: Gnaphalium

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/gnaph/gnapsup.html
Senaste uppdatering: 7 november 2003
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg