Nicktistel

Carduus nutans L.

Nikketistel Nikkende Tidsel Nuokkukarhiainen Musk Thistel Nickende Distel

Nicktistel Beskrivning. Nicktistel är en medelstor, tvåårig ört med vasst stickande tornar. Stjälken kan bli upp till en meter hög och är vingkantad, något ullhårig och har långa tornar. Bladen är gröna, håriga, djupt flikiga och har också de långa tornar. Nicktistel blommar från juli till september. Blomkorgarna är ofta stora, omkring fem centimeter i diameter, och sitter enstaka på långa skaft i stjälktoppen. Korgarna är spindelvävshåriga, åtminstone i knoppstadiet, och har smala mellersta holkfjäll som bara är tre till fem millimeter breda ovanför insnörningen och som är jämnt avsmalnande mot spetsen. De yttre holkfjällen har en insvängning på mitten och böjer sig så småningom utåt. Blommorna är rödvioletta och doftar mysk, särskilt på kvällen.
Nicktistel Nicktistel känns igen på sina stora blomkorgar som lutar nedåt när de är utslagna. Den liknar den sällsynta arten olymptistel (C. thoermeri), men den senare är vanligen mer högväxt, har oftast upprätta blomkorgar som är kala eller sällan finhåriga även i knoppstadiet, samt mellersta holkfjäll som är fem till nio millimeter breda ovanför insnörningen, och som är hastigt avsmalnande i en torn.

Nicktistel

Utbredning. Nicktistel förekommer ganska sällsynt i södra Sveriges kalktrakter och växer på torra backar och i vägkanter. Längre norrut förekommer arten mest tillfälligt på ruderatmark och i hamnar. Första fynduppgift är från Visby, Gotland och publicerades år 1741 (Nordstedt 1920).

Nicktistel Etymologi. Artnamnet nutans betyder nickande och syftar på de lutande blomkorgarna.

Familj: Asteraceae
Släkte: Carduus

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/cardu/cardnut.html
Senaste uppdatering: 22 augusti 2006
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg