Dragon

Artemisia dracunculus L.

Vetenskapliga synonym: A. redowskii Ledeb.
Svenska synonym: fransk dragon, rysk dragon

Estragon Rakuuna Tarragon Estragon

Dragon Beskrivning. Dragon är en flerårig, aromatiskt doftande ört som kan bli över en meter hög. Stjälken är upprätt och kal. Bladen är smalt lansettlika med broddspets och bladkanten är helbräddad eller något tandad. Dragon blommar under hösten. Blomkorgarna är mycket små, bara en till tre millimeter breda, och sitter i greniga toppställda klasar. Arten hinner vanligen inte gå i frukt i Sverige på grund av dess sena blomningstid. Flera olika namnsorter av dragon odlas, fransk dragon ('Sativa') blommar sällan, har lågt kromosomtal (2n=36) och anses vara den överlägset bästa kryddan. Dragon Rysk dragon ('Inodora'), som är grövre med ett högt kromosomtal (2n=90), blommar ofta och har normal frösättning men har en bittrare och mindre fin smak.
Dragon är lätt att känna igen på de helbräddade eller nästan helbräddade bladen och den karaktäristiska doften. Alla de andra arterna i släktet malörter (Artemisia) har flikiga blad.

Dragon

Utbredning. Dragon är en odlad art som ibland kan påträffas förvildad på kuturpåverkad mark. Arten hör ursprungligen hemma i västra Nordamerika, Sibirien och östra Asien. Första fynduppgift som förvildad är från Kalmar, Småland och publicerades 1918 (Hylander 1971). Arten uppges som odlad redan under 1700-talet (Hoffberg 1792).

Användning. Blad av dragon används som krydda, bland annat till vinäger, soppor, stuvningar och såser som béarnaisesås.

Etymologi. Artnamnet dracunculus är en diminutiv form av latinets draco (drake).

Familj: Asteraceae
Släkte: Artemisia

Mat och krydda

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Dragon w. i Tartariet och Siberien: är magstärkande och drifwande: späda bladen br. bland Laktuk och annan sallat hwars smak deraf förbättras, äfwen i soppor och annan matredning färska eller torkade: ättika blir af örten wälsmakelig. Fortplantas genom rot-telningar eller unga skott och grenar nedsatte, i början wattnade och wintertiden med granris täckte: fröen mogna ej hos oss."

Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg (1792)

© Naturhistoriska riksmuseet 2000

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/artem/artedra.html
Senaste uppdatering: 4 augusti 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg