Liten kardborre

Arctium minus Bernh.

Vetenskapliga synonym: A. nemorosum Lej. ssp. pubens (Bab.) Rothm., A. pubens Bab., Lappa minor Hill
Svenska synonym: småkardborre

Småborre Liden Burre Pikkutakiainen Lesser Burdock Kleine Klette

Liten kardborre Beskrivning. Liten kardborre är en tvåårig ört som kan bli upp till en meter hög. Bladen är ganska stora och breda, med tvär bladbas och kal eller gleshårig undersida. Liten kardborre blommar i juli-augusti, korgarna sitter ordnade i toppställda klasar, de är ganska små, två till tre centimeter breda, och något toppigt klotrunda. Holkfjällen är gröna och kala. Blommorna är rosaröda och har en blomtub som är knappt dubbelt så lång som den borstlika penseln.
Liten kardborre Liten kardborre är ofta ganska småväxt med medelstora blad som är något ljusare gröna än hos de andra kardborrarna (Arctium). Den kännetecknas av att blommorna är ljusa och att korgarna är kortskaftade och sitter i klasar. Bland de andra kardborrarna är det endast den sällsynta arten lundkardborre (A. nemorosum) som har korgar i klase, men denna har stora plattade korgar och långa bågböjda grenar.

Liten kardborre

Utbredning. Liten kardborre förekommer huvudsakligen i södra och mellersta Sverige, men påträffas tillfälligt upp till Norrbotten. Den är ganska vanlig på olika typer av kulturpåverkad mark, vid gårdar och i vägkanter. Första fynduppgift är från Linköping, Östergötland och publicerades i tredje upplagan av Samuel Liljeblads Utkast til en svensk flora år 1816 (Nordstedt 1920).

Liten kardborre

Användning. Se släktet kardborrar (Arctium).

Etymologi. Artnamnet minus betyder liten.

Familj: Asteraceae
Släkte: Arctium

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/arcti/arctmin.html
Senaste uppdatering: 30 juli 2012
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg