Nysört

Achillea ptarmica L.

Svenska synonym: tusenskön, tusensköna, vitpytta (var. multiplex)

Nyseryllik Nyse-Røllike Ojakärsämö Silfurhnappur Sneezewort Sumpf-Schafgarbe

Nysört

Beskrivning. Nysört är en medelstor, flerårig ört med enkla, strödda blad. Stjälken är upprätt och kan bli upp till sex decimeter hög. Bladen är oskaftade, kala och långsmala med naggsågade kanter. Nysört blommar i juli-augusti. Blomkorgarna är ganska små, cirka en centimeter breda, och sitter samlade i kvastlika ställningar. Nysört Varje blomkorg har omkring tio, ganska breda, vita strålblommor. De inre blommorna, diskblommorna, är gulvita.
Nysört tillhör samma släkte som röllika (A. millefolium), men den senare har fint pardelade blad, samt mindre blomkorgar med färre strålblommor. Utbredning. Nysört är vanlig i hela landet på fuktig mark, på ängar och i vägkanter. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Vitpytta (var. multiplex) Användning. Vitpytta (var. multiplex) är en varietet med fyllda korgar, den odlas ofta som rabattväxt eller snittblomma och uppges ha varit i odling redan under 1700-talet.

Nysört Etymologi. Artnamnet ptarmica kommer av grekiskans ptairo (nyser) och betyder 'som orsakar nysning', De äldre namnen tusenskön och tusensköna användes förr främst på varieteten med fyllda blommor, numera används tusensköna som namn på arten Bellis perennis.

Familj: Asteraceae
Släkte: Achillea

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Denna täcka ört är aromatiskt skarp, uppväcker nysning om den, krossad, lägges i näsan, och ökar saliven då den tuggas."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/achil/achipta.html
Senaste uppdatering: 3 oktober 2017
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg