Spansk körvel

Myrrhis odorata (L.) Scop.

Vetenskapliga synonym: Scandix odorata L.
Svenska synonym: aniskål, körvel

Spansk kjørvel Sødskærm Saksankirveli Sweet Cicely Süßdolde

Spansk körvel Beskrivning. Spansk körvel är en flerårig, mjukt hårig ört med stark aromatisk doft. Stjälken är upprätt och kan bli över en meter hög. Bladen är stora, trekantiga och upprepat flikiga, de är ljusgröna och har ofta vita fläckar. Om man gnuggar bladen luktar de starkt av anis eller bröstkaramell. Spansk körvel Spansk körvel blommar i maj-juni med små vita blommor som sitter i flockar. Frukterna är mycket speciella, de är två till tre centimeter långa, blanka och mörkbruna, delfrukterna har fem vasskantade åsar.
Spansk körvel ser mest ut som en stor och tät hundkäx (Anthriscus sylvestris), men känns lätt igen på sin starka doft, sina ljusgröna håriga blad och speciella frukter.

Spansk körvel, frukter Utbredning. Spansk körvel är ursprungligen odlad men förekommer nu ofta som kvarstående eller förvildad. Arten är härdig upp i Svealand. Vildväxande återfinns den i södra och mellersta Europas bergstrakter. Första fynduppgift som förvildad publicerades i Liljeblads Utkast till en svensk flora år 1816, men arten omnämns redan på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Spansk körvel Användning. Spansk körvel odlas ibland som kryddväxt. Den användes förr bland annat mot bröstbesvär och astma, färska blad ansågs lindra gikt, och frukt och rot lagda i brännvin var bra för magen. Den berömda danska maträtten 'kørvelsuppe', körvelsoppa, tillagas av den ettåriga arten dansk körvel (Anthriscus cerefolium).

Etymologi. Artnamnet odorata kommer av latinets odor (doft, lukt) och betyder välluktande.

Familj: Apiaceae
Släkte: Myrrhis

Norden
Norra halvklotet
Mat och krydda
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Bland de kvarlämnade grundstenarna av ett gammalt rivet uthus står ett jättestånd av körvel. Det breder sig vida omkring i fantastisk yvighet. Jag räknar till nittio stjälkar och över trehundra toppar och pinakler. De sammansatta bladen bölja bland varandra i finfördelade massor. Deras lukt är anisettens, eller rättare: anisettens lukt är deras. Stjälkarna i övrigt lukta lakrits, sötmint och alla slags sötkryddor."

Ur Körveln av Harry Martinson (Det enkla och det svåra, 1939)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/apia/myrrh/myrrodo.html
Senaste uppdatering: 4 augusti 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg