Spikblad

Hydrocotyle vulgaris L.

Skjoldblad Vandnavle Vatnsnafli Marsh Pennywort Wassernabel

Spikblad Beskrivning. Spikblad är en flerårig, lågväxt, krypande ört med långskaftade, sköldformade blad. Stjälken är nedliggande och rotslående vid noderna. Bladen har en för arten mycket karaktäristisk rund bladskiva med grunt naggad kant där bladskaftet fäster på undersidans mitt, likt en sköld eller ett parasoll. Spikblad blommar från juli till september. Blommorna är mycket små, vita eller rödlätta, och sitter få tillsammans i fåblommiga kransar på långa skaft från bladvecken. Spikblad Spikblad blommar inte alltid och även om den blommar får man leta bland bladen för att få syn på de späda blomställningarna. Frukten är starkt plattad från sidorna, blek med oranga oljeprickar och har en hård fruktvägg.
Spikblad ser mycket speciell ut med sina sköldformade blad, den kan inte förväxlas med andra arter.

Spikblad Utbredning. Spikblad är ganska vanlig i södra Sverige. Den växer på fuktig gräsmark med låg vegetation, vanligen i betesmarker och vid stränder. Första fynduppgift är från Göteborg och publicerades år 1694 i Bromelius Chloris Gothica (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet vulgaris kommer av latinets vulgus (hop, allmänhet) och betyder vanlig. Sitt svenska namn har den enligt Nyman (1867) fått då man på Gotland "liknar bladen vid spikar med breda och platta hufvud".

Familj: Apiaceae
Släkte: Hydrocotyle

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Spikblad finner man; bladskaften är instuckna till synes hur som helst i den hårda gräsmarken, och bladens form liknar verkligen spikhuvuden som smakat på hammaren och fått oregelbundna utflatningar i kanterna."

Ur Blomstermånad av Harry Martinson (Det enkla och det svåra, 1939)

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/apia/hydro/hydrvul.html
Senaste uppdatering: 19 oktober 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg