Doftkörvel

Chaerophyllum aromaticum L.

Svenska synonym: luktfloka

Duftkjeks Duftende Hulsvøb Tuoksukirveli Gewürz-Kälberkropf

Blad av doftkörvel

Beskrivning. Doftkörvel är en flerårig, aromatiskt doftande ört som kan bli drygt en meter hög och som har grenig jordstam. Stjälken är upprätt och har styva nedåtriktade hår nedtill. Bladen är två till tre gånger pardelade med breda småblad som är tandade i kanten. Doftkörvel blommar i juli-augusti med små vita blommor som sitter i flockar. Blomflockarna saknar allmänt svepe. Det enskilda svepet består av flera lansettlika, hinnkantade blad. Frukterna blir omkring en centimeter långa och är smalt cylindriska med låga åsar.
De bredflikiga bladen gör att doftkörvel inte liknar de andra arterna i släktet rotkörvlar (Chaerophyllum) som alla har finflikiga blad. Den påminner mest om kirskål (Aegopodium podagraria), men den senare har kal stjälk, saknar både allmänt och enskilt svepe, samt har betydligt mindre frukter.

Utbredning. Doftkörvel förekommer sällsynt naturaliserad eller tillfälligt i södra och mellersta Sverige. Arten hör ursprungligen hemma i östra Europa. Första fynduppgift är från Göteborg och publicerades 1918 (Hylander 1971).

Etymologi. Artnamnet aromaticum kommer av grekiskans aroma (krydda, välluktande ört) och betyder aromatisk.

Familj: Apiaceae
Släkte: Chaerophyllum

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 2000

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/apia/chaer/chaearo.html
Senaste uppdatering: 30 oktober 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg