Stjärnflocka

Astrantia major L.

Svenska synonym: stjärnfloka, stjärnloka

Stjerneskjerm Stor Stjerneskærm Isotähtiputki Astrantia Große Sterndolde

Stjärnflocka Beskrivning. Stjärnflocka är en flerårig ört med kort jordstam. Stjälken är upprätt, vanligen grenig upptill och kan bli nästan en meter hög. Bladen är djupt handflikiga med tre till sju sågtandade flikar, de basala bladen har långa bladskaft. Stjärnflocka blommar från juni till augusti med små, vita eller rödlätta blommor. Blommorna sitter samlade i en korglik flock som är omgiven av stora, lansettlika, vita eller rödlätta svepeblad. Frukterna är Stjärnflocka karaktäristiska för arten, de är ljusa och har uppblåsta fruktväggar och kvarsittande foderblad.
Stjärnflocka kan knappast förväxlas med andra arter, de handflikiga bladen och de enkla blomflockarna med de stora färgade svepebladen gör den lätt att känna igen.

Stjärnflocka Utbredning. Stjärnflocka är en odlad art som sällsynt kan påträffas förvildad. Arten är härdig i nästan hela landet. Den hör ursprungligen hemma i Syd- och Mellaneuropa. Första fynduppgift som förvildad är från Skåne och publicerades 1870 (Hylander 1971).

Stjärnflocka Användning. Stjärnflocka odlas ofta som prydnadsväxt i trädgårdar och den är också en bra snittblomma.

Etymologi. Artnamnet major betyder större.

Familj: Apiaceae
Släkte: Astrantia

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/apia/astra/astrmaj.html
Senaste uppdatering: 3 oktober 2011
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg