Dansk körvel

Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.

Vetenskapliga synonym: Cerefolium anthriscus (L.) Beck
Svenska synonym: körvel, körvelkäx, trädgårdskörvel

Hagekjørvel Have-Kørvel Maustekirveli Garden Chervil Garten-Kerbel

Dansk körvel Beskrivning. Dansk körvel är en ettårig ört som kan bli upp till sex decimeter hög. Stjälken är tydligt hårig ovanför lederna och bladen är flera gånger pardelade i smala flikar. Dansk körvel blommar från maj till juli med vita blommor som sitter i fåstråliga flockar. Flockarna har enskilda svepen av två eller tre smala svepeblad och skärmstrålarna är fint håriga. Frukten är svartbrun och långsmal med ett långt spröt, den blir omkring en centimeter lång. Med lupp kan man se att fruktens yta är mycket fint vårtig. Hela växten doftar aromatiskt av anis, liksom Blad av dansk körvel spansk körvel (Myrrhis odorata). Den senare är en storväxt, flerårig art som har längre frukter med vasskantade åsar.

Utbredning. Dansk körvel är en odlad art som ibland förekommer som förvildad eller som ogräs. Första fynduppgift är från Visby, Gotland och publicerades av Linné år 1745, arten är dock känd ända sedan medeltiden (Nordstedt 1920).

Dansk körvel

Användning. Dansk körvel är en kryddväxt som omtalas redan av Plinius. Bladen används bland annat i den välkända danska 'kørvelsuppe', men kan också användas för att krydda grönkål, spenatsoppa eller grönsallad. Den ingår även i 'fines herbes' tillsammans med bland annat dragon (Artemisia dracunculus), gräslök (Allium schoenoprasum), persilja (Petroselinum crispum) och kryddtimjan (Thymus vulgaris).

Dansk körvel

Etymologi. Artnamnet cerefolium är en ombildning av det grekiska ordet khairefyllon som kommer av khairo (glädje) och fyllon (blad). Samma ord återkommer också i det vetenskapliga namnet på släktet rotkörvlar, Chaerophyllum (Odhner 1963).

Familj: Apiaceae
Släkte: Anthriscus

Mat och krydda

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Kyrwel. w. wild på åkrar: wisar fin nytta i Lungsot, långsam hosta och Räforms utslag: örten färsk smått skuren, blötes i mjölk-vassla, som utkrammas och drickes, samt derjemte kyrfwelpiller tagas. Örten sprakar i eld som saltpeter."

Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg (1792)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/apia/anthr/anthcer.html
Senaste uppdatering: 25 februari 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg