Sökregler

Sökmotorn hjälper dig att finna dokument på denna site och närstående sajter. Så här fungerar det: Du berättar för sökmotorn vad du letar efter genom att knappa in sökord, fraser eller frågor i sökrutan. Sökmotorn svarar med en lista på alla websidor i vårt index som innehåller dina sökbegrepp. De mest relevanta sidorna kommer först.

Använd så här:

  1. Skriv in dina sökord i sökrutan.
  2. Klicka på sökknappen för att starta sökning.

Här är ett exempel:

  1. Skriv in havremjöl kakor i sökrutan.
  2. Klicka på sök eller tryck Enter.
  3. Resultatsidan ger dig ett antal websidor som handlar om recept på kakor med vetemjöl och russin.

Tips: Oroa dig inte ifall du får massor av träffar. I själva verket är det bra att ange flera ord vid sökning. Även om du får massor av träffar så visas de mest relevanta överst.

Mera grunder - en översikt

Vad är ett 'Index?

Webster's ordlista beskriver ett "index" som ett sekventiellt ordnat material. Vårt index är en stor, växande organiserad samling av websidor och diskussionsgrupp-sidor från runt om i världen. Indexet växer för varje dag som folk sänder oss nya adresser för nya websidor. Vi har också teknologin att scanna webben för länkar till nya sidor. När du använder vår sökservice söker du i hela samlingen med hjälp av nyckelord eller fraser.

Vad är ett Ord?

När du söker, tänk på ett ord som en kombination av bokstäver och tal. Söksmotorn behöver veta hur den ska dela upp ord och tal för att hitta exakt vad du vill från Internet. Du kan separera ord med blanktecken eller tabbar.

Vad är en Fras?

Du kan länka ord och tal till fraser om du vill hitta sidor där de förekommer i en speciell ordning. Använd "citattecken" omkring frasen i sökrutan.

Exempel nr 1: För att hitta dikter av Bellman, knappa in "Ulla Winblad" i sökrutan. Du kan också använda alla vanliga punkter, kommatecken etc.

Exempel nr 3: Prova att söka på 1-800-999-9999 istället för 1 800 999 9999. Bindestrecken håller ihop siffrorna till en fras (annars får du träffar om en sida innehåller t ex "800.

Enkla tips för bättre sökresultat

Sökningar är okänsliga för stora/små bokstäver. "Bilar" ger träff på sidor med både "bilar" och "BILAR".

Som standard är alla sökningar också accentokänsliga även om en administratör kan ändra detta. Accenter har att göra med latinska tecken och är vanligt t ex i franska;.

Inkludera eller exkludera ord:

För att säkerställa att ett visst ord alltid är med i sökbegreppet, lägg till ett + tecken före ordet i sökrutan. För att säkerställa att det aldrig är med, använd - (minus) istället.

Exempel: Hitta recept på kakor med havremjöl men utan russin genom att skriva in "recept kakor +havremjöl -russin".

Expandera sökning med wildcards (*):

By typing an * within a keyword, you can match up to four letters.

Example: Try wish* to find wish, wishes, or wishful.

Sökning efter webadresser:

Om din sökning är en URL (länk) som tex "http://www.yahoo.com/" kommer vissa sökmotorer att ta dig direkt dit. För att undvika det, skriv in länken med dubbla citattecken.

Fräcka finesser för typiska sökningar

Du kan söka efter mer än bara text. Här är några av alla sakerna du kan göra:

link:address
Hittar sidor som länkar till adressen, eller en del av den. Exempel: link:microsoft.com hittar alla sidor som länkar till Microsoft. Obs: alla sökmotorer har inte denna finess.

text:text
Hittar sidor som innehåller den aktuella texten någonstans utom en image tag, länk eller URL. Sökbegreppet text:cow9 hittar alla sidor med cow9 på.

title:text
Hittar sidor som innehåller texten i sidhuvudet.

url:text
Hittar sidor med ett speciellt ord eller en fras in URL (länken). Använd url:altavista för att hitta alla sidor på alla servrar som har ordet altavista i värdnamnet, adressen eller filnamnet - med andra ord, var som helst i hela URL.

Söktips - NRM Startsida


Powered by the Fluid Dynamics Search Engine v2.0.0.0063 © 2003